Snel, makkelijk schakelen en fijn om mee te sparren, dat is Omzien voor mij.

Wij zijn in gesprek met Erik Gios, re-integratie casemanager bij ING.

“In mijn rol richt ik mij op 2 groepen werknemers:
–  Langdurig zieken, die wij begeleiden in re-integratie 2e spoor met als doel de WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen) te voorkomen
–  En mensen met een WIA-uitkering die nog in dienst zijn bij ING of die na een reorganisatie uit dienst zijn gegaan.

Werknemers van ING die in de WIA terechtkomen hebben volgens de CAO recht op 75% van het laatstverdiende loon. Als je uitdienst gaat, kom je in het reguliere systeem terecht. Veel mensen schrikken van het bedrag dat ze dan maandelijks overhouden. Soms kan je terugvallen van bijvoorbeeld 3000 euro per maand naar 400 euro per maand.

Mijn ervaring is dat als mensen met een WIA-uitkering uit dienst gaan bij ING, ze vaak geen goed beeld hebben hoe ze de zoektocht naar ander werk moeten aanpakken. De meeste mensen werken al lang bij dit bedrijf en zijn niet meer gewend om te solliciteren. Zij weten vaak  niet meer wat de beste manier is om een cv te maken, welke informatie je er wel of juist niet inzet. Via collega’s kwam ik in contact met Omzien. Voor het re-integratietraject van mensen in het 1e of 2e spoor had ik al contact met Staatvandienst, de grote zus van Omzien. Dat maakt de stap naar Omzien ook makkelijk.

Wat Omzien voor mensen kan betekenen?

Wat ik merk is dat de motivatie om weer aan de slag te gaan in werk, echt uit de mensen zelf moet komen. Het werkt echt als mensen de intrinsieke motivatie hebben om weer aan de slag te gaan. Wat een succes was? Een oud-collega met een WIA-uitkering, was boventallig verklaard. Zij koos ervoor om uit dienst te gaan, maar schrok enorm van het inkomensverschil. Na de loongerelateerde fase kwam zij in de vervolguitkering en dat is geen vetpot.

Het contact met Omzien werkte voor haar. De combinatie met Omzien en het contact met Liesbeth was erg goed. Het heeft haar sterker en zekerder gemaakt. Omzien stond toen nog aan de beginperiode van haar oprichting. Het was voor beide partijen een succes. Door de gesprekken met mijn oud-collega heeft Omzien haar dienstverlening nog beter kunnen ontwikkelen en op de kandidaat kunnen afstemmen. En mijn oud-collega werkt nu weer in een baan bij een mooi bedrijf waar ze helemaal tot haar recht komt.

Bezwaren om Omzien in te zetten?

Zeker niet. Ik denk niet in bezwaren, ik ga altijd in gesprek. Het vertrouwen is gebleven. Omzien is makkelijk om mee in contact te komen. Soms haal ik Staatvandienst (zusterbedrijf van Omzien) en Omzien door elkaar. Maar dan wordt dit bij Staatvandienst of Omzien direct goed opgepakt en doorgezet naar de juiste partij.

Als ik wil sparren, ergens meer toelichting over wil hebben, dan gaat dat heel makkelijk. Met name met Liesbeth. Zij is to the point. De contacten met Hermien, consulent bij Omzien, over trajecten lopen ook erg goed. Het is heel makkelijk schakelen. Dit is wat mij betreft ook heel typerend voor Omzien: snel, makkelijk schakelen en fijn om mee te sparren.

Draag je de dienstverlening van Omzien uit binnen je eigen netwerk?

Ik heb het er wel over. Dan praten we over het inzetten van mensen met een arbeidsbeperking. De reacties zijn wisselend. Als je iemand op de goede manier inzet, juiste begeleiding, juiste plek, dan kun je daar een goede kracht aan hebben. En dat doet Omzien. We kijken in Nederland te vaak naar een ‘vermeende beperking’ in plaats van wat mensen wel kunnen.

Tijdens een opleiding die ik ooit gevolgd heb, kreeg ik een stelling: Iedereen is op elk moment van de dag ziek’. We weten namelijk niet van elkaar wie wat heeft. Het is te makkelijk te zeggen, iemand is ziek, dus die kan dingen niet. Binnen ING hebben we mensen op verschillende posities met een beperking. Dat vergt wat rondom de persoon/functie, maar met wat aanpassingen functioneert diegene heel goed.

Andere voorbeelden zijn er ook, waar het lastiger werkt. Het is ook een kwestie van gunnen. Er open voor staan om mensen een kans te geven. Natuurlijk is er ook een andere kant: het is niet altijd makkelijk je afdeling in te richten. Als iemand arbeidsongeschikt raakt die je bijvoorbeeld niet kunt vervangen. Dan moet je het werk met minder mensen doen. Het is belangrijk om de dialoog aan te gaan en kijken wat wel mogelijk is. Het is te makkelijk om je er bij neer te leggen dat iets niet op te lossen is.

De ontwikkeling van nieuw werk, hoe zie je dat?

Het is belangrijk om te kijken wat ander werk zou kunnen zijn. Ik heb ooit het voorbeeld gehoord van een boerenbedrijf waarvan één van de knechten rugklachten kreeg. Hij kon het zware werk niet meer doen. Maar hij had wel kennis van de gewassen. Hij leerde om te gaan filmen met een drone. Niet iedereen die met een drone werkt, kan dit werk doen. Je moet kennis van gewassen hebben; een aardappel van een suikerbiet kunnen onderscheiden. En dat kon hij! Nu heeft hij een aangepaste auto, gaat op pad met een drone om de gewassen vanuit de lucht te bekijken. Hij wordt ingehuurd door andere boeren. Hij werkt weer fulltime. Dat is wat mij betreft een goed voorbeeld van nieuw werk!

Als je de dienstverlening van Omzien een cijfer moet geven, welk cijfer tussen 0 en 10?

Een dikke 8! Het plaatsen van kandidaten in werk, de samenwerking en het sparren met Liesbeth.”