Staatvandienst, Omzien en Moedigh (SOM) zijn drie zelfstandig opererende bedrijven met een hoofdkantoor in Deventer. Dat is echter niet de enige verbindende factor. Het zijn namelijk zusterbedrijven met hart voor mens en loopbaan. Johan Dingemanse (Staatvandienst), Liesbeth Roeland (Omzien) en Madelon Meijer (Moedigh) bundelen hun krachten opnieuw op vrijdag 17 november 2023 tijdens het SOM-event ‘Patronen (her)kennen werkt’.

Patronen, ze zijn er altijd en overal. Landen, volkeren, geloof, families en individuen, allemaal hebben ze hun eigen patronen. Patronen zorgen ervoor dat alles functioneert, maar soms is het juist goed om patronen te doorbreken. Maar hoe doe je dat dan? En wat is het goede moment?

Automatische piloot
,,Patronen doorbreken vergt energie en wilskracht”, vertelt Johan. ,,Iedereen heeft zijn eigen patronen, dat zit in de mens. En daar is ook niets mis mee, maar soms is het nodig om een patroon te doorbreken. Het is goed om af en toe de automatische piloot uit te schakelen en iets nieuws te leren. Door te proberen met een open blik te kijken, kun je je vaste denkpatronen doorbreken. Je kan leren om anders naar de wereld te kijken dan alleen vanuit je eigen referentiekader. Dat heeft zeker toegevoegde waarde.”

Invloed van patronen
Tijdens het SOM-event willen de drie bedrijven je laten stilstaan bij de patronen in jouw organisatie en je bewust maken van de invloed die patronen hebben op jouzelf, jouw collega`s en daarmee op de volledige organisatie en op je werk. Liesbeth: ,,Wij zien bij Omzien vaak mensen die helemaal vast zitten in een bepaald patroon. Ze worden geleefd door een systeem vol patronen en zijn helemaal murw als ze bij ons komen. Vaak helpt het dan om helemaal terug te gaan naar de kern. Als je alle regels en omstandigheden loslaat, wat zou jij diep van binnen dan het allerliefste willen? Dan ontstaat er een vlammetje en dat vlammetje heb je nodig voor beweging. En door beweging, kun je een patroon waarin je bent vastgegroeid doorbreken.”

Patronen doorbreken
De coronacrisis liet zien dat patronen die al jarenlang hetzelfde zijn, toch opeens kunnen worden doorbroken. Ineens was iedereen aan het thuiswerken en gaven we elkaar geen handen meer. Dus patronen doorbreken kan ook heel snel gaan, als iedereen er maar voldoende reden voor ziet. Liesbeth: ,,Patronen betekenen ook vaak dat je niet meer open blijft kijken naar een situatie. Je mist aandacht en opmerkzaamheid. Terwijl dat juist vaak zo belangrijk is in ons vakgebied.”

Eigen specialisme
Met het SOM-event treden ook de drie Deventer bedrijven buiten de gebaande paden (en patronen) van hun eigen organisatie. Madelon: ,,We hebben alle drie ons eigen specialisme, hebben met dank aan onze medewerkers enórm veel kennis in huis en weten elkaar te vinden bij vragen of behoefte aan een sparringpartner. We versterken elkaar gevraagd en ongevraagd. Hierdoor kunnen we met trots stellen dat de combinatie uniek is. En het mooie daarvan is dat ongeacht of je samenwerkt met één van de bedrijven of met ons allemaal: de kennis en ervaring krijg je als opdrachtgever of kandidaat sowieso!” Johan vult aan: ,,Ons gezamenlijk doel is om mensen weer in beweging brengen en een nieuwe toekomst bieden. Wel op voorwaarde dat mensen zelf de regie durven nemen. Wij kunnen ondersteuning bieden op alle vlakken, maar uiteindelijk moet je het zelf willen en doen.”

Duurzaam naar nieuw werk
Liesbeth: ,,De gemene deler tussen de werkmaatschappijen is de motivatie om mensen weer in beweging te krijgen en duurzaam naar werk te bewegen. Staatvandienst doet dat door integrale begeleiding op loopbanen zoals outplacement-, re-integratie- en loopbaantrajecten, Moedigh door arbeidsbemiddeling van Verzuim- HR- en Loopbaanprofessionals en bij Omzien bemiddelen we mensen waarvan de loopbaan tussentijds gewild of ongewild onderbroken is naar betaald werk veelal bij bedrijven met oog voor sociaal ondernemen.”

Patronen in werk
Madelon vult aan: ,,Vanuit Moedigh gaan wij met mensen in gesprek en dagen hen uit om kritisch naar hun eigen loopbaan te kijken. Hierin zijn ook vaak patronen te ontdekken waarom iemand juist wel of niet gaat bewegen. Door samen te sparren en de ambities onder loep te nemen, komen we soms tot de conclusie dat mensen prima op hun plek zitten of juist dat het tijd wordt om in beweging te komen.

Patronen (her)kennen werkt
Madelon: ,,Het doel van het SOM-event ‘Patronen (her)kennen werkt’ is om mensen te verbinden, onze gasten een kwalitatief netwerk te bieden, kennis met elkaar te delen en geïnspireerd huiswaarts te keren. Dit alles natuurlijk op een pragmatische, oprechte en persoonlijke manier. Die jas past ons allemaal.’’

Inspirerende gastsprekers
De inspirerende gastsprekers zijn corporate antropoloog Daniëlle Braun en illusionist Victor Mids.  Beiden geven, op hun eigen manier, hun visie én tips over patronen en de menselijke geest. Braun, expert op het gebied van organisatiecultuur en leiderschap, vertelt hoe je patronen kunt observeren, vastleggen, communiceren én doorbreken. Mids demonstreert de inzichten die schuilgaan achter zijn interactieve neuropsychologische experimenten. Ervaar zelf hoe eenvoudig de hersenen en zintuigen te misleiden zijn én wat je daar als individu of organisatie van kunt leren.

Eén ding kunnen we alvast stellen: na dit event kijk je gegarandeerd op een andere manier naar mens en werk.