Werk geeft mij weer een doel en dagelijks ritme

In gesprek met Arie Willem Nicolai. Via Omzien is hij nu aan het werk bij de Rabobank in de functie van administratief medewerker Zakelijk Financieren.

Hoe ben je in contact gekomen met Omzien?

Via een loopbaanconsultant van Staatvandienst, een zusterorganisatie van Omzien. Mijn zus werkt in het onderwijs en een collega van haar wees mij op dit bedrijf. Zij hoorde dat het zo lastig voor mij was om een betaalde baan te vinden vanwege mijn fysieke beperking en bracht mij in contact met Kim Mandos, loopbaanconsultant bij Staatvandienst. In het kennismakingsgesprek met Kim vertelde ik haar mijn verhaal en waarom het niet lukte om een betaalde baan te vinden. Zij gaf aan dat ik dan bij Omzien aan het juiste adres was. Ik had namelijk geen loopbaan- of re-integratietraject nodig, alleen nu juist een opstapje naar vacatures bij werkgevers die iedereen een plek gunnen op de arbeidsmarkt.

Waarom was het lastig om zelf een baan te vinden?

Door mijn fysieke klachten heb ik ’s ochtends meer tijd nodig om op te starten en aan de slag te gaan. De meeste mensen beginnen tussen 8 en 9 uur en voor mij is dat half 11. Na mijn studies economie en rechten aan de Erasmus Universiteit Rotterdam openbaarden de fysieke klachten zich. Tijdens het revalidatietraject leerde ik om te gaan met mijn klachten. Onderzoek naar de klachten en revalidatie namen zoveel tijd in beslag waardoor ik pas na drie jaar zover was om aan het werk te gaan. Zo ontstond het gat in mijn cv.
Ik heb best veel gesolliciteerd. Alleen werd ik  niet uitgenodigd voor een gesprek. Vaak was de reden al het gat in mijn cv. En als ik wel werd uitgenodigd en eerlijk aangaf dat ik meer tijd nodig heb ’s ochtends, stopte het traject na het gesprek. Ze vonden mijn start van een werkdag een probleem. Ook had ik het idee dat ze mijn fysieke beperking bij het lopen een probleem vonden. Daarom lukte het mij niet om een baan te vinden. Ik kreeg niet de kans om mezelf te bewijzen.

Hoe verliep het contact met Omzien?

Hermien was mijn consulent bij Omzien. Met haar heb ik een kennismakings- en intakegesprek gehad. Ik heb mijn verhaal verteld en aangegeven waardoor  het voor mij moeilijk is om zelf aan een betaalde baan te komen. Door Hermien kreeg ik echt het idee dat het nu wel zou kunnen gaan lukken. Zij gaf aan dat ik in het bestand met alle kandidaten opgenomen werd en dat zij op zoek zou gaan. Dat duurde even, maar Hermien kwam na 2 maanden bij mij in de lucht met een vacature bij de Rabobank. Misschien dat deze niet helemaal aansloot bij mijn opleiding, gaf ze aan, maar of ik daarop wilde reageren. Dat wilde ik wel. Ik wilde heel graag aan het werk. Ik heb een sollicitatieformulier ingevuld met mijn motivatie. Een week later mocht ik op gesprek. Wat een verschil met andere sollicitatiegesprekken uit het verleden!  Het was een heel leuk gesprek. Men was oprecht geïnteresseerd in mij. Een week later was ik aangenomen! En het later starten van de werkdag was geen probleem.

Wat betekent deze baan voor jou?

In het verleden was ik al actief in vrijwilligerswerk. Maar met een betaalde baan heb ik meer het gevoel dat ik een doel heb. Ik heb contact met mensen en draag bij aan de maatschappij. Blijkbaar word je bepaald door het werk wat je doet. Door te werken maak ik mij zelf weer nuttig en geef ik zin en invulling aan mijn dag. Het geeft plezier, ik heb leuk contact met mensen en heb echt zin om aan de slag te gaan.

De grootste verandering voor mij is dat ik nu een doel heb en weer dagelijks ritme.  ‘s Ochtends weet ik wat ik die dag ga doen. Het geeft mij een vast ritme. Je staat op dezelfde tijd op en gaat aan het werk. Na een werkweek heb ik ook echt een weekendgevoel. Voorheen was elke dag hetzelfde.

Door het thuiswerken mis je natuurlijk nu wel het live contact met collega’s. Maar ik heb geen reistijd en kan ik geconcentreerd werken. Dus dat is geen belemmering voor mij. Binnen de Rabobank heb ik nu zelfs de mogelijkheid om door te groeien en te kijken wat ik nog meer wil in mijn baan.

Heb je tips voor mensen in een zelfde situatie?

Wat zou je anderen die nu nog in een zelfde situatie zitten waarin jij zat willen meegeven?

  • Besef dat er bedrijven zijn als Omzien die je kunnen helpen met een netwerk van bedrijven en organisaties die mensen met een arbeidsbeperking een kans willen geven.
  • Praat met mensen. Over je situatie en dat je graag aan het werk wilt. Niet iedereen kan je direct helpen, maar door te netwerken kom je altijd iemand tegen die je verder helpt.
  • Ga gericht zoeken naar bedrijven die mensen een kans willen geven.

Wat vertel je anderen over Omzien?

Dat Omzien voor mij echt heel belangrijk is geweest. Zonder Omzien zat ik nog in dezelfde situatie en was ik niet aan het werk. Zij hebben een netwerk van bedrijven die weten dat als Omzien een kandidaat aanlevert, deze de baan daadwerkelijk aan kan. Mijn teamleider gaf laatst aan dat ik geen collega ben met een beperking, maar gewoon een toffe collega die wat later de werkdag begint!

En het mooie is ook, dat mijn collega’s zelf hebben voorgesteld om de dagstart op de maandagen te verplaatsen naar een later tijdstip. Nu kan ik er tenminste ook bij zijn en deze zelf een keer voorzitten! Ik ben echt heel blij met deze baan!