Ik zat op een doodlopend spoor, maar mede dankzij Jikke heb ik weer de weg naar werk teruggevonden.” Aan het woord is Mark * (45), een enthousiaste en energieke werknemer van een groot logistiek bedrijf. ,,Ik ben ontzettend blij dat ik weer aan het werk ben en voel me hier echt helemaal op mijn plek.

Die situatie was tot voor kort heel anders voor Mark. De administratief medewerker kwam in 2011 in de ziektewet terecht, veroorzaakt door een jarenlange negatieve sfeer op de werkvloer bij zijn oude werkgever. Na een lang traject met re-integratiepogingen kwam hij via verzekeraar WTW in november 2022 bij Omzien terecht.

Wij geloven in de kracht en het talent van ieder mens

Jikke Hijlkema is consulent bij Omzien en kwam in contact met Mark: ,,Ik zag gelijk een man die graag wil, zijn motivatie sprong er echt uit. Die enorme drive zorgde er ook voor dat hij voor zichzelf grote doelen stelde. Maar juist die eerste stap naar terug naar loopbaanherstel is zo belangrijk. Door de eerste stap te maken en je einddoel los te laten, kom je ook vanzelf daar waar je pad je naar toebrengt. Wij geloven in de kracht en het talent van ieder mens. En Mark heeft veel talenten en competenties.”

Mark solliciteerde zich een slag in de rondte op de vacatures die Jikke hem toestuurde. Maar veel verder dan een uitnodiging of een eerste gesprek kwam het meestal niet. ,,Dat vond ik vreemd, dus hebben we samen eens zijn sollicitatiebrief onder de loep genomen en geoefend met het voeren van gesprekken”, aldus Jikke. Dat bleek een schot in de roos.

Op advies van Jikke heb ik open kaart gespeeld

Mark: ,,Ik vond het moeilijk om tijdens sollicitatiegesprekken en ook in mijn motivatiebrief het grote gat op mijn CV te verklaren. Het voelde te privé om dat bloot te geven en dus bleef ik er een beetje vaag over. Maar op advies van Jikke heb ik gewoon open kaart gespeeld en verteld hoe ik in deze situatie was beland en hoe hard ik aan mezelf heb gewerkt. En dat luchtte enorm op. Jikke wees me ook op de positieve kanten van de gesprekken en wat ik daarvan kon meenemen in een volgend gesprek. Door Jikkes support en feedback, groeide mijn zelfvertrouwen.” Mark kon uiteindelijk bij twee bedrijven aan de slag. ,,Ik ben Jikke ontzettend dankbaar, ze heeft me echt enorm geholpen. Dankzij haar tips en goede adviezen zit ik nu helemaal op mijn plek.”

Mark werkt nu 32 uur per week bij een fijne en begripvolle werkgever. ,,Deze week liep mijn proeftijd af en ik had een heel positief beoordelingsgesprek. Ik heb gelijk getrakteerd, zo blij ben ik met deze nieuwe kans.

Werken aan toekomst

Jikke: ,,Het is heel fijn als mensen zoals Mark dankzij Omzien weer kunnen werken aan hun toekomst. Dat is waar je het voor doet. Maar Mark heeft het vooral zelf gedaan, hij heeft de tips goed opgepakt en is heel open geweest. Daar kan hij echt trots op zijn.”

De weg omhoog

Ook verzekeraar WTW kijkt terug op een geslaagd traject. ,,Het resultaat van de inzet is volledig te danken aan Omzien en de moed en kracht van Mark om na vele jaren inactief te zijn geweest weer een weg omhoog te zien en de geboden kans daarin met beide handen aan te grijpen”, besluit Martin van der Leden van WTW.

* Mark is een gefingeerde naam.