Omzien bestond in oktober 2021 precies vijf jaar. Reden genoeg om in gesprek te gaan met medewerkers, kandidaten, oud-collega’s en partners over de betekenis die Omzien voor ieder individu heeft gehad. Deze keer: Erik Gios. Hij is Wellbeing Regisseur bij ING.

Waar stond jij 5 jaar geleden?

“Vijf jaar geleden was ik nog werkzaam in mijn oude functie als Program Management Officer. Hierin was ik vooral verantwoordelijk voor alle randzaken rondom grote projecten. Op een zeker moment was de energie op en kwam ik onverhoopt thuis te zitten. Als je ineens tijd over hebt, komt vanzelf het besef ‘wat je nu écht wilt’. Daar was ik al snel uit. Ik wilde me graag inzetten voor het welzijn van mensen. Er bleek een functie vrij te komen als re-integratie manager bij onze interne arbodienst. Hierop heb ik, zonder ervaring, gesolliciteerd. De persoon die mij aannam, zag vooral potentie in mijn enthousiasme om mensen verder te willen helpen. Niet lang daarna kwam ik voor het eerst in contact met Omzien.“

Wat heeft Omzien voor jou betekend?

“Omzien was voor mij de belichaming van wat ik zelf ook wilde: mensen verder helpen. Ze bieden uitzicht en vertrouwen aan mensen die al langere tijd aan de zijlijn staan. Hierbij kijken ze keer op keer naar de persoon in kwestie en is er geen sprake van checklists afwerken. Het ‘moeten’ laten zij achterwege, belangrijker vinden zij het dat mensen kunnen en willen. Dat vind ik mooi. Ik heb, zeker in het begin, veel contact gehad met Liesbeth over kandidaten. Nu we met een externe arbodienst werken, is het contact op kandidaat niveau minder. Toch blijven we in verbinding. Als zij een nieuw product of dienst hebben ontwikkeld, dan hebben we contact om te bekijken hoe dat binnen onze organisatie toepasbaar zou kunnen zijn.”

Waar sta je nu?

“Inmiddels zijn er wijzigingen geweest, waardoor mijn functie kwam te vervallen. Deze heeft plaatsgemaakt voor een prachtige nieuwe functie: Wellbeing regisseur. Samen met een aantal collega’s ben ik verantwoordelijk voor de inrichting van alles wat te maken heeft met het welzijn van medewerkers. Dat varieert van het contracteren van ondersteuning van de arbodienst tot het inrichten van een portal waar mensen online sportlessen kunnen volgen tot het ontwikkelen van een burn-out tool. Het mag duidelijk zijn: we hebben de focus op preventie. Zelf zou ik het heel mooi vinden als we in dit stadium nog een brug kunnen slaan met Omzien.”