,,Ik kom nooit meer aan het werk.” Dat was de eerste gedachte van Gerald Pietersma nadat hij in 2020 met rugklachten in de ziektewet terecht kwam. Aan motivatie ontbrak het de zestiger niet, hij wilde juist dolgraag weer aan het werk. ,,Maar ik dacht dat mijn leeftijd en rugklachten een probleem zouden vormen en liet de moed zakken.” Gelukkig kwam Gerald in aanraking met Hermien van Diepen van Omzien en is hij nu helemaal op zijn plek als assistent werkbegeleider bij Scalabikes.

Hermien: ,,Gerald heeft heel veel in zijn mars, maar op zijn cv kwam dat niet naar voren. Ik kwam met hem in contact nadat hij een traject bij zusterbedrijf Staatvandienst had doorlopen en ging met hem in gesprek naar aanleiding van een vacature als logistiek medewerker bij Scalabor. Door een persoonlijk gesprek zie je beter de persoon achter het cv. En het was mij al snel duidelijk dat Gerald veel te bieden heeft. Zo had hij een eigen uitzendbureau gehad en ik kreeg steeds meer gevoel bij zijn sterke punten en kracht. Daardoor kon ik de verbinding maken met Scalabor.” Hermien maakte samen met Gerald een nieuw cv, waarin juist zijn sterke punten goed naar voren kwamen.

Maatschappelijk betrokken

Hermien stelde Gerald voor als kandidaat voor de vacature, maar zij zochten iemand met meer logistieke ervaring. Jammer voor Gerald, maar na het zien van zijn cv werd Petra Zwiers, adviseur HR en Beleid bij Scalabor, toch enthousiast. ,,We waren net bezig met het opzetten van een fietsenwerkplaats: Scalabikes. En Gerald paste heel goed in het profiel van werkbegeleider. Mede door zijn ervaring met zijn uitzendbureau. We gingen met hem in gesprek en kwam al snel tot een match”, vertelt Petra, die ook erg tevreden is over de samenwerking met Omzien. ,,De manier waarop Omzien naar mensen en arbeid kijkt, spreekt mij enorm aan. Scalabor is een sociaal ontwikkelbedrijf voor Midden-Gelderland. We zijn dus allebei maatschappelijk betrokken. Daarnaast vind ik de begeleiding van de kandidaten door Omzien echt top. Je merkt dat ze echt betrokken zijn en oprecht geïnteresseerd.”

‘Dit pas precies bij mij’

Gerald is blij met zijn nieuwe baan. ,,Dit past precies bij mij. Ik heb leuke collega’s en haal veel voldoening uit het begeleiden van de jongens in de werkplaats. Ik werk nu 32 uur per week en vind het heerlijk om weer bezig te zijn. Ook ben ik bezig met een cursus voor leidinggevenden. Dus het maakt niet uit hoe oud je bent, je kan altijd nog van toegevoegde waarde zijn.”

Als je werkt, hoor je ergens bij

En Scalabike is blij met Gerald. Petra: ,,Gerald is nu bij ons in dienst en dat gaat heel goed. Dit is de tweede vacature die wij via Omzien naar volle tevredenheid invullen. Het is fijn als mensen weer deel kunnen nemen aan het arbeidsproces. Want als je werkt, hoor je ergens bij. Je wordt gemist als je er niet bent en komt onder de mensen. Ik zie werk echt als middel voor mensen om zichzelf verder te ontwikkelen. Iedereen heeft een rugzak. Bij Scalabor maken we dan ook geen onderscheid tussen onze reguliere banen en de banen voor een doelgroep. We doen alles samen en zijn echt allemaal collega’s van elkaar.”

Duwtje in de goede richting 

Hermien: ,,Beide partijen moeten baat hebben bij een match. Het moet waarde hebben voor zowel de kandidaat als het bedrijf, dan gaat het werken. Hierbij is het voortraject wat wij bij Omzien doen dan ook belangrijk. Wij kijken echt wat iemand nodig heeft om weer aan het werk te kunnen. Mensen die jaren uit het arbeidsproces zijn geweest, zijn soms wat wiebelig en onzeker. Ze hebben goede begeleiding nodig en een veilige werkplek, zoals bij Scalabor. Door met kandidaten in gesprek te gaan en praktisch met ze mee te denken, geven we een duwtje in de goede richting. Je ziet dat als mensen eenmaal weer aan de slag zijn, het zelfvertrouwen met stappen vooruit gaat. Dat is heel mooi om te zien.”