Als register arbeidsdeskundige heeft Patrick Peters van Vector Advies dagelijks te maken met veranderende arbeidsomstandigheden bij anderen. Toen hij in de afgelopen tijd met zijn bedrijf een flinke groei doormaakte stond hij voor de keuze: doorgaan met het huidige, externe administratiekantoor of toch liever uitbreiden. Na zorgvuldige overweging werd de knoop doorgehakt: het was tijd om een enthousiaste medewerker aan het team toe te voegen.

Goede voorbeeld

Juist omdát Patrick en zijn team dag in, dag uit mensen met uitval begeleiden naar passend werk, leek het hem een mooie gedachte om dit binnen zijn eigen bedrijf ook toe te passen. Mensen een nieuwe kans bieden, waarvan de loopbaan onderbroken is geweest door het ontstaan van een arbeidsbeperking in hun oude werk. Ik wilde gewoon een enthousiaste collega die kundig is, zelfstandig en een pienter persoon is. “De administratieve functie die ik voor ogen had, is bij uitstek geschikt voor mensen om lekker zelf regie in te nemen. Het is op afstand te doen en werktijden zijn naar eigen voorkeur in te vullen. Mijn enige vereiste was dat hij of zij één dag per week op kantoor kon komen.

Verrassende kwaliteit

Omzien had hij snel gevonden. “Ik werk regelmatig samen met Staatvandienst en wist dat zij een zusterorganisatie hebben, die gespecialiseerd is in het bemiddelen van kandidaten waarvan de loopbaan is onderbroken vanuit ziekte, werkloosheid of door een andere reden. Daar ben ik mee in contact gekomen en mijn verhaal voorgelegd. Zij waren enthousiast en binnen no-time had ik zeven cv’s binnen waar ik heel blij van werd. Eerlijk is eerlijk, ze hebben mij positief verrast met de kwaliteit en het niveau van de kandidaten. Daar kan menig bedrijf hun voordeel mee doen. Voor mij en mijn collega Maike sprong één cv eruit. Die hebben we op gesprek laten komen.”

Een beetje spannend

In aanloop naar het gesprek vloog het hem ineens een beetje aan. “Ja, ik vond het toch best spannend. Als kleine werkgever is het risico natuurlijk wat groter dan wanneer je een team met tig mensen hebt. Dan heb ik het niet over het financiële risico, maar juist over de belastbaarheid. Dit zal iedere (kleine) ondernemer herkennen die personeel gaat aannemen: wat als ze een maand of langer uit zou vallen? Dan zou ik die uren zelf op moeten pakken en dat is nu juist nét niet waar ik op zit te wachten. Ik was me er dus bewust van dat we deze risico’s bespreekbaar moesten maken. Maar hoe? Privacy is een groot goed en wilde ik graag respecteren.”

Opluchting
Tijdens het eerste gesprek bracht Patrick het daarom direct ter sprake. “Ik heb duidelijk aangegeven dat ik haar privacy wilde respecteren en niet álles hoefde te weten. Wat ik wél graag wilde weten is de reden van uitval in haar vorige functie en hoe we dat hier kunnen voorkomen. Tot slot heb ik haar aangegeven dat ze dit allemaal pas in een tweede gesprek hoefde te vertellen. Of niet natuurlijk. Belangrijkste punt voor mij was dat we samen zouden bepalen wat zij nodig had om haar werk goed en langdurig vol te kunnen houden.” De opluchting voor beiden was dan ook groot toen er al tijdens het eerste gesprek in kon worden gegaan op de uitvoering van de functie.

Lot uit de loterij
Het kan snel gaan. Binnen een maand vonden de gesprekken plaats, werd ze aangenomen én lijkt zijn nieuwe collega haar draai al aardig te hebben gevonden. Het enthousiasme van Patrick spat ervan af. “Ik ben enorm blij met haar komst. Ze is een lot uit de loterij. Proactief, een fijne telefoonstem, organisatorisch sterk en bovenal een heel fijne collega. Ze had niet misstaan bij een grote multinational, maar ze heeft gekozen voor ons team. Daar ben ik trots op en heel blij mee.”