Onverwachte situaties: we krijgen er allemaal vroeg of laat een keer mee te maken. Dit kunnen positieve of negatieve ervaringen zijn. Hoe je hierop reageert en wat je eruit leert heeft alles te maken met veerkracht. Bij de pakken neerzitten na de zoveelste afwijzing op je sollicitatie of toch eens beter kijken waar het fout gaat. Veerkracht leert je belangrijke levenslessen. En het mooie is: wij kunnen je erbij helpen.

Algemene manieren

Veerkracht gaat over het vermogen om om te gaan met een veranderende situatie. Aangezien je dit niet van tevoren in kunt schatten (nee, ook niet aan de hand van tig scenario’s) is het oefenen van veerkracht op zichzelf een beetje lastig. Wel is het mogelijk om je algemene manieren te versterken. Dit heeft dan vooral betrekking op de stappen die je zet, wanneer je te maken krijgt met veranderende omstandigheden.

Positieve veerkracht

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, draagt goede veerkracht niet alleen bij aan negatieve gebeurtenissen. Ook wanneer er sprake is van positieve verandering is veerkracht een onmisbare eigenschap. Denk bijvoorbeeld aan de eerste keer dat je gaat samenwonen. Hoe ontzettend veel zin je hier ook in hebt en hoe leuk jullie het samen ook hebben, het is toch even schakelen. Hetzelfde geldt voor het krijgen van een kind. Voor veel ouders het mooiste cadeau dat ze óóit kregen, maar tegelijkertijd ook nogal een aanslag op je aanpassingsvermogen.

Stappenplan

Dus toch een beetje oefenen. Tuurlijk. Zeker negatieve of tegenvallende scenario’s kun je makkelijker de baas wanneer er een ‘stappenplan’ klaarligt. Wat voel je wanneer de situatie zich anders ontwikkelt dan jij had gehoopt? Hoe kun je dit gevoel een plek geven? Welke stappen neem je om een negatief gevoel om te zetten in een positieve les? Door na iedere ervaring deze stappen te doorlopen, zal je ontdekken dat je na verloop van tijd anders reageert op veranderende situaties. Je bent gegroeid!

 

Veerkracht op de mentale meetlat

Bij Omzien werken we met kandidaten die langere tijd niet hebben gewerkt. Naast de lichamelijke belastbaarheid vinden zowel (potentiële) opdrachtgevers als wij de mentale belasting minstens zo belangrijk. Om die reden heeft Omzien in samenspraak met psychologen Janske van Eersel en Inge Hulshof de mentale meetlat ontwikkeld. Een unieke methode om te inventariseren waar mogelijke knelpunten zitten voor duurzame plaatsing en doorstroom. Een van de punten die aan bod komt is veerkracht.

Startsituatie Score veerkracht: laag
Je score op veerkracht is beneden gemiddeld. Dit betekent dat je op dit moment het lastig lijkt te vinden om jezelf te herpakken en om te gaan met de nieuwe situatie. Wanneer je merkt dat je lang blijft hangen in gebeurtenissen en blijft doorgaan over de oneerlijkheid van bepaalde situaties is het goed om veerkracht aan de orde te stellen.

Kijk terug op situaties die in eerste instantie ook moeilijk leken, maar waar je toch succesvol uit kwam. Analyseer de situatie en kijk hoe de lessen daar kunnen worden toegepast in de huidige situatie. Het doel van deze oefeningen is je handvatten te geven, waardoor je in de toekomst beter om leert gaan met situaties die veerkracht vereisen. Denk bijvoorbeeld aan afwijzingen van sollicitaties.