Ben je al langere tijd uit het arbeidsproces? Dan bestaat er een kans dat je de hoop op een succesvolle toekomst een beetje hebt opgegeven. En dat vinden we bij Omzien enorm jammer. Want talent verspil je niet; daar zorg je voor. Althans; zo denken wij erover.
Hopen én doen
Een beetje terecht is het overigens wel. Als we het woordenboek er op naslaan staat hoop omschreven als ‘een onzekere verwachting dat een bepaalde gewenste gebeurtis plaats zal vinden’. Toch kent hoop twee varianten: de passieve en de actieve variant. De passieve kennen we beter als wens. Wie mocht er vroeger geen wens doen in de hoop dat die uitkwam… afijn. Dat is dus precies ons punt: passief. Wij werken liever aan concrete resultaten: actieve hoop!
Wilskracht, vertrouwen en mogelijkheden
Wie actief aan de slag gaat met ‘hoop’, zal al snel merken dat twee elementen heel belangrijk zijn voor het succes:
- Wilskracht en vertrouwen
Het doel moet belangrijk genoeg voor je zijn om er tijd en energie in te willen steken. De uitspraak ‘waar een wil is, is een weg’ is niet zomaar uit de lucht komen vallen. - Mogelijkheden
Wanneer er meer mogelijkheden zijn om je doel te kunnen bereiken, is het makkelijker om je in te zetten voor dit doel. En hoe soepeler het gaat, hoe hoopvoller jij kunt zijn en blijven op een goede afloop.
Hoop op een succesvol loopbaanherstel
Hoop is het halve werk als het gaat om het vinden van een nieuwe baan. Iemand die laag scoort op hoop, zal ook weinig motivatie hebben om stappen te zetten in de zoektocht naar werk. Het heeft immers ‘toch geen zin’. Ben of ken jij iemand die weinig mogelijkheden ziet en niet goed weet waar te beginnen? Dan is het belangrijk om te bepalen welke doel er wordt nagestreefd, wat de motivatie hiervoor is en op welke manier(en) dit allemaal bereikt kan worden. Kortom: Wie écht werk wil maken van succesvolle herintreding kan dat. Dat mag stapje voor stapje of met grotere slagen. Het gaat erom dat je het vertrouwen in je eigen kunnen terug gaat vinden.
Hoop op de mentale meetlat
Bij Omzien werken we met kandidaten die langere tijd niet hebben gewerkt. Naast de lichamelijke belastbaarheid vinden zowel potentiële opdrachtgevers als wij de mentale belasting minstens zo belangrijk. Om die reden heeft Omzien in samenspraak met psychologen Janske van Eersel en Inge Hulshof de mentale meetlat ontwikkeld. Een unieke methode om te inventariseren waar mogelijke knelpunten zitten voor duurzame plaatsing en doorstroom. Een van de punten die aan bod komt is hoop.
Startsituatie – Score hoop: laag
Je score op hoop is beneden gemiddeld. Dit betekent dat je op dit moment weinig hoop ervaart. Dit kan betekenen dat je weinig opties ziet om je doelen te behalen en/of dat je de energie niet hebt om te investeren in het behalen van je doelen.