,,Het is belangrijk werk dat Omzien doet, namelijk bedrijven stimuleren en motiveren om verder te kijken dan alleen naar mensen met alle goede vinkjes. Ook iemand met tegenslag en daardoor een achterstand op de arbeidsmarkt kan potentie hebben en aansluiten op een vacature.” Aan het woord is Fouad van Viersen, inmiddels 30 uur in de week werkzaam als communicatie- en contentspecialist bij PGGM.

De weg daarnaartoe was echter niet eenvoudig. Na een moeilijke jeugd liep Fouad uiteindelijk vast in zijn werk en kwam hij in de WIA terecht. Via Staat van Dienst kwam hij in beeld bij Omzien. ,,Fouad had een prachtig cv, daar was echt niets mis mee”, vertelt Omzien-consulent Hermien van Diepen. ,,Maar wij kijken verder dan alleen het cv. Om tot een goede match te komen kijken wij vooral naar wat een kandidaat nodig heeft om ergens aan de slag te kunnen gaan. Als die randvoorwaarden geregeld zijn, komen de kwaliteiten vanzelf naar boven. Voor Fouad was het vooral belangrijk om in een veilige omgeving weer arbeidsritme op te kunnen bouwen. We zochten dus naar een stabiele en veilige werkplek, waar hij wordt gerespecteerd als werknemer en als mens.”

Make It Possible

En die plek werd gevonden bij pensioenuitvoerder PGGM. PGGM werkt actief aan participatie van medewerkers met een arbeidsbeperking via het Make It Possible-programma. ,, Bij PGGM kijken we niet alleen naar iemands cv, maar ook naar iemands potentieel en zoeken dan een passende plek – een echte baan voor minimaal 7 maanden – als volwaardig teamlid. En dan maakt het niet uit dat de meeste kandidaten door hun energiebeperking parttime werken. Er wordt geen labeltje op iemand geplakt en dat zorgt dat deze doelgroep zich over het algemeen goed thuis voelt in onze organisatie. Ik vind dat PGGM vooroploopt; het is mooi om te zien dat we als organisatie steeds inclusiever denken en dat we ons niet laten leiden door vooroordelen”, aldus MIP-projectleider Nicole Nijveldt op de website van het bedrijf.

Buddy

En dat kan Fouad alleen maar beamen. ,,Ik ben gestart met 16 uur in de week. Het fijne was dat het heel laagdrempelig was, er stond geen druk op. Ik kreeg gelijk een buddy aangewezen. Dat is een collega van een andere afdeling die meedenkt over zaken waar iemand die langere tijd uit het arbeidsproces is geweest tegenaan kan lopen. Of gewoon voor even een praatje over hoe het gaat, heel fijn. Ook kan ik altijd terecht bij Nicole, die als mentor een vinger aan de pols houdt.”

Bijdrage leveren

Inmiddels is Fouad in vaste dienst bij PGGM en werkt hij 30 uur per week. ,,Ik vind het heel mooi dat PGGM op deze manier mensen de kans biedt om weer aan de slag te gaan. Het past bij het sociale karakter van de organisatie. Ik ben er vanaf het begin ook heel open over geweest dat ik via het Make It Possible-traject binnen ben gekomen. Ik vind dat niets om je voor te schamen. Iedereen heeft wel eens tegenslag in zijn leven. Het is fijn dat bedrijven als Omzien en PGGM de waarde van deze doelgroep inziet. Mensen bloeien op en kunnen echt een bijdrage leveren.”

Eigenwaarde 

,,Fouad heeft een hele mooie persoonlijke ontwikkeling doorgemaakt”, vindt Hermien. ,,Hij is gegroeid van 16 uur en onzeker, naar een vaste reguliere baan en vol zelfvertrouwen. Hij heeft als persoon echt stappen kunnen maken, en het is fijn als dat lukt. Dat is goed voor je eigenwaarde. We kijken dus altijd naar de persoon achter het cv en proberen te achterhalen wat iemand nodig heeft. Zodat we daarna kunnen zoeken welke organisatie dat kan bieden. Op die manier slaagt een match in veel gevallen. Daar doen we het voor.