Omzien bestaat in oktober 2021 precies vijf jaar. Reden genoeg om in gesprek te gaan met medewerkers, kandidaten, oud-collega’s en partners over de betekenis die Omzien voor ieder individu heeft gehad. Deze keer: Julian van Orsouw, Loopbaanconsultant bij Staatvandienst.

Waar stond jij 5 jaar geleden?

“Vijf jaar geleden studeerde ik nog. Ik had stagegelopen bij Staatvandienst en was op zoek naar een passende afstudeeropdracht. Staatvandienst beviel mij heel goed, maar daar was helaas geen ruimte om mij te begeleiden bij het afstuderen. Ik was al buiten de organisatie aan het zoeken toen Johan mij vroeg of ik interesse had om af te studeren bij Omzien. Dat wilde ik zeker! Liesbeth was in februari gestart met Omzien en het was augustus toen ik erbij kwam. Dat ik in het begin meer aan het werk was, dan met afstuderen bezig was, vond ik natuurlijk alleen maar leuk. Op een zeker moment moest de focus toch ook naar dat afstuderen. Uiteindelijk heb ik een intakeformulier ontwikkeld dat gebaseerd is op het huis van werkvermogen en de individuele vraaggerichte benadering (IVB)-methode.”

Wat heeft Omzien voor jou betekend?

“Naast die afstudeerplek, was het voor mij vooral een enorme ervaring! Omzien stond nog zo in de kinderschoenen. Het was interessant om te zien dat bepaalde zaken in de basis nog niet geregeld waren, maar ze het wel voor elkaar kregen om hun visie te verkopen. Dat hebben ze echt knap gedaan. Vandaag de dag is er veel aandacht voor diversiteit, maar dat was er vijf jaar geleden echt nog niet. Het is een organisatie die zoveel meerwaarde heeft voor de maatschappij en ik volg ze nog steeds op de voet. Het maakt me trots op wat ze bereikt hebben en ik ben blij dat ik aan de basis heb mogen staan.“

Waar sta je nu?

“Ik ben weer terug op het oude nest: Staatvandienst. Om meters te kunnen maken, had Omzien destijds ervaren consulenten nodig. Die ervaring had ik niet. Staatvandienst bood mij vervolgens een baan aan op de procesadministratie. Eerlijk is eerlijk: het was niet wat ik voor ogen had. Ik wilde loopbaanconsultant worden. Achteraf heb ik deze kans gekregen, maar hem 2x afgewezen. Het moment was er niet goed voor. Ik was volop bezig met de implementatie van het online consultant en kandidatenportaal Mijnstaatvandienst en wilde dat ook afmaken. Toen eind vorig jaar het portaal stond en succesvol geïmplementeerd was, kon ik bij de 3e keer volmondig ‘ja’ zeggen. Ik vind het leuk om iets te betekenen voor anderen. Ik zit hier helemaal op mijn plek!”