Omzien bestond in oktober 2021 precies vijf jaar. Reden genoeg om in gesprek te gaan met medewerkers, kandidaten, oud-collega’s en partners over de betekenis die Omzien voor ieder individu heeft gehad. Deze keer: Johan Hofstede, grondlegger van Omzien.

Waar stond jij 5 jaar geleden?

“Vijf jaar geleden was ik nog operationeel verantwoordelijk als commercieel directeur van de holding. Staatvandienst was nog een stuk kleiner en Moedigh heette nog Employment Solutions. Het idee van Omzien werd geboren uit een vraagstuk dat privé speelde. Mijn ouders hadden meer mantelzorg nodig dan mijn zussen en ik konden bieden. Ik dacht: hoe mooi is het als iemand weer 4 uur kan werken en daardoor niet alleen loonwaarde heeft maar vooral ook eigenwaarde. Er staan nog te veel mensen aan de zijlijn van de arbeidsmarkt die niet meer gezien worden. Omzien heeft de afgelopen 5 jaar laten zien dat er voldoende mogelijkheden zijn om mensen weer terug te laten keren in een betaalde functie op de arbeidsmarkt.“

Wat heeft Omzien voor jou betekend?

“Omzien is voor mij een bedrijf waar ik veel van mijn ideeën over arbeidsmarktvraagstukken in kwijt kon en nog steeds kan. Het is een missie om Nederlandse bedrijven bewust te maken van de impact die sociaal ondernemen heeft. Dat sociaal ondernemen niet per definitie betekent dat je niet commercieel kunt denken is een veelgehoorde misvatting. Als we dan uitleggen wat er mogelijk is, gaan er ineens deuren open. Bedrijven staan er steeds meer voor open en durven verder te kijken. Ik ben trots op wat we bereikt hebben. Hoe mooi is het dan ook dat het nieuwe kabinet ons motto “Omzien naar elkaar” heeft overgenomen?”

Waar sta je nu?

“Ik ben nog steeds holding directeur, maar meer op de achtergrond. Ik adviseer en houd me bezig met de lange termijnstrategie. De organisaties die onder de holding vallen zijn zonder uitzondering behoorlijk actief geweest in de loopbaan van veel mensen. Jaarlijks begeleiden we zo’n 5000 mensen, met dank aan onze drie labels, op verschillende vlakken. Je begrijpt: ik heb een goed gevoel ten aanzien van de komende jaren!”