Omzien bestaat in oktober 2021 precies vijf jaar. Reden genoeg om in gesprek te gaan met medewerkers, kandidaten, oud-collega’s en partners over de betekenis die Omzien voor ieder individu heeft gehad. Deze keer: Angelique Reitsma. Zelfstandig Specialist Duurzame Inzetbaarheid.

Waar stond jij 5 jaar geleden?

“Vijf jaar geleden was ik Senior Casemanager Verzuim bij ING. We hadden daar een interne arbodienst, waar ik samen met een aantal collega’s werkte aan langlopende en/of ingewikkelde verzuim casuïstieken Het begeleiden van WIA-kandidaten was ook een onderdeel van deze functie. Het was een doelgroep waarvan we toen nog niet goed wisten wat we ermee konden. In mijn werk had ik veel contact met Staatvandienst en ook met Johan Hofstede. Hij gaf op een zeker moment aan dat hij een nieuwe dienstverlening aan het oprichten was, gericht op de WIA-populatie. Dat kwam dus op een bijzonder goed moment.”

Wat heeft Omzien voor jou betekend?

“Samen met Omzien zijn we in deze bijzondere en kwetsbare doelgroep gedoken. En ik kan achteraf ook stellen: we zijn samen echt gegroeid. We stelden kaders op, want niet alle kandidaten pasten in het profiel van Omzien, en verlaagden drempels. Een belangrijke voorwaarde was dat de kandidaten zelf écht wilden. Omzien heeft deuren geopend. Het is echt een doelgroep die angsten en bezwaren kan hebben; wanneer vertel ik dat ik WIA heb? Kan ik wel vertellen dat ik alleen van 11 tot 14 uur kan werken? Het loont om eerst naar de mens te kijken en het verhaal te horen. Als je weet met welke zaken je rekening moet houden is het voor vrijwel iedereen die wil ook mogelijk om weer in het arbeidsproces te raken. Dat hebben we samen met Omzien voor elkaar gekregen.”

Waar sta je nu?

“Nu ben ik zzp’er. Dat ging overigens niet vanzelf; ik heb 20 jaar ING écht van mij af moeten schudden. Opnieuw uit moeten vinden wie ik ben zonder ING. Uiteindelijk kwam ik erachter dat ik veel waardevolle contacten had en dat deze mensen ook gewoon blijven als de werkgever wegvalt. Dat besef was voor mij een eye opener. Tijdens corona deed de kans zich voor om een jaar in loondienst te gaan bij PostNL. Het was voor mij een geweldig prettige ervaring om te zien dat er ook andere, fijne organisaties zijn. Ze vroegen of ik wilde blijven, maar het moment voelt nu heel goed aan om echt mijn eigen vleugels uit te slaan als Specialist duurzame inzetbaarheid en verzuim. Mensen verder helpen blijft mijn drijfveer. Als het even kan, zal ik dit in de toekomst nog steeds samen met Omzien blijven doen.”