Omzien bestaat in oktober 2021 precies vijf jaar. Reden genoeg om in gesprek te gaan met medewerkers, kandidaten, oud-collega’s en partners over de betekenis die Omzien voor ieder individu heeft gehad. Deze keer: Liesbeth Roeland. Zij is Manager bij Omzien.

Waar stond jij 5 jaar geleden?

“Vijf jaar geleden was ik officieel nog in dienst bij Randstad Groep. Ik was net gestopt met mijn revalidatie en had gedurende dat traject besloten dat ik sowieso niet terug wilde in mijn oude functie. Het kon ook niet; ik was voorheen ontzettend veel onderweg en dat was met mijn lichamelijke beperking niet meer mogelijk. Tijdens de periode dat ik thuis zat, had ik naast revalidatie ook veel tijd om na te denken wat ik dan wél wilde. Daar hoefde ik gek genoeg niet zo heel lang over na te denken: ik wilde specialist zijn in mijn vakgebied, werken in het HR-veld, andere mensen vooruithelpen en de vrijheid hebben om mijn werk naar mijn wensen in te richten. En het moest dus dichtbij huis zijn. Als ik het zo zeg, is het best een lijst met eisen, maar verrassend genoeg sloot dit profiel één-op-één aan op de manager die Henk en Johan graag wilden voor Omzien. Dus daar stond ik 5 jaar geleden: als gloednieuwe manager van Omzien. Met nog geen idee wat de toekomst zou brengen.”

Wat heeft Omzien voor jou betekend?

“Heel veel! Het is meer dan zomaar een baan. Johan heeft destijds vanuit een eigen zorgvraag dit ‘gat in de markt’ ontdekt. Er spelen maatschappelijke vraagstukken én er staan mensen aan de zijlijn die dolgraag weer aan de slag willen. Tegen werkgevers zeg ik daarom ‘zie de persoon’ en tegen kandidaten ‘beweeg’. Die verbinding, het ondernemen socialer en inclusiever maken, is voor mij persoonlijk zó waardevol. Ik zal nooit vergeten dat ik net voor de jaarwisseling van 2017-2018 een appje kreeg van de eerste kandidaat die ik bemiddeld heb. Ze was me zo dankbaar dat ze haar leven weer terug had. Zo`n berichtje komt bij mij heel erg binnen: ik kon wel janken, haha. Het lijkt zo weinig, maar werk is zo’n bepalende factor in iemands leven. Zeker als het niet vanzelfsprekend is dát je werk hebt.”

Waar sta je nu?

“Nu word ik door opdrachtgevers en kandidaten gezien als de frontvrouw van Omzien. Zelf spreek ik liever over mascotte. Een mascotte voor mijn fijne team, voor organisaties die willen veranderen en voor kandidaten die het vertrouwen zijn kwijtgeraakt. Zelf heb ik aan den lijve mogen ondervinden hoe lastig het kan zijn, maar dat er ook veel mogelijk is: gestart met Johan, vervolgens kreeg ik Julian als stagiair en nu heb ik Jikke, Hermien en Carmen in mijn team. Ik ben trots op wat we bereikt hebben. Loyale opdrachtgevers, kandidaten die in contact blijven en een groeiende bekendheid. Dat hebben we in 5 jaar toch maar mooi bereikt.”