Roos wilde als jong meisje al advocaat worden, om tegen het onrecht in de wereld te strijden. Maar haar rechtenstudie kwam jarenlang op een laag pitje te staan door een traumatische gebeurtenis in haar familie. Naast haar opleiding, die ze op een gegeven moment in deeltijd deed, werkte ze en had ze mantelzorgtaken voor familieleden. Niet gek dus dat Roos in een burn-out terecht kwam. 

Pas op de plaats

,,Ik raakte steeds meer vermoeid en deed alles op de automatische piloot. Toen ik in een burn-out raakte, heb ik afscheid genomen van mijn werk en even een pas op de plaats gemaakt. Ik ben begonnen met therapie en nam veel rust. In die periode probeerde ik ook te ontdekken wat ik zelf belangrijk vind en wat ik graag wil bereiken in mijn leven. Na de uitbraak van Covid-19 had ik weinig afleiding en lukte het me eindelijk om mijn studie af te maken. En op dat moment besloot ik toch echt te gaan voor een baan in de juridische sector.”  

Rugzak vol levenservaring

Via verzekeraar ASR kwam Roos bij Omzien terecht. ,,Doordat ik zo lang over mijn studie heb gedaan, was er van mijn zelfvertrouwen weinig meer over. Mijn eerste gesprek met Hermien (van Diepen, consulent bij Omzien, red.) ging vooral over wat ik graag zou willen. Dat was ik zelf namelijk een beetje kwijtgeraakt. Hermien toonde vooral veel empathie en begrip en heeft het proces voor mij makkelijker gemaakt. Ik had dan misschien wel weinig praktijkervaring, maar wel een grote rugzak vol levenservaring. En dat kon ik ook prima gebruiken in een nieuwe juridische baan. Zo heeft Hermien stapje voor stapje mijn zelfvertrouwen opgekrikt.” 

Activeren

Hermien: ,,Toen ik Roos voor het eerst sprak, zag ik een vrolijk en hartelijke vrouw die veel tegenslagen in het leven heeft gehad. Daardoor had ze weinig energie en miste ze veerkracht. Ik heb geprobeerd haar te activeren. Doordat Roos ook heel erg hard aan zichzelf heeft gewerkt, stond ze op een gegeven moment weer open voor een nieuwe baan in haar studierichting. Ik heb haar geholpen met het zoeken naar vacatures, het schrijven van sollicitatiebrieven en het voorbereiden van sollicitatiegesprekken.” 

Proces van ups en downs 

Roos: ,,Het was zo lang geleden dat ik had gesolliciteerd, ik moest er echt weer even in komen. Doordat ik mijn studieschuld moest terugbetalen, voelde ik ook wel een bepaalde druk om een baan te vinden. Maar Hermien heeft me ook daarin goed gecoacht en me geholpen met een baan die echt bij mij en mijn kwaliteiten past. Het was een proces van ups en downs, maar al die tijd was Hermien de constante factor in het proces. En door haar voorbeelden uit de praktijk, voelde ik dat ik niet de enige ben in zo’n situatie. En dat heeft me ook heel erg geholpen. En daarnaast is het gewoon een leuk mens!” 

Energie voor hobby’s 
Inmiddels is Roos 24 uur per week aan de slag bij een rechtshulporganisatie. ,,Ik ben daar begonnen als juridisch medewerker. Een functie beneden mijn niveau, zou je kunnen zeggen. Dit had te maken met mijn zelfvertrouwen. Verder wilde ik graag in een functie werken, waar ik veel groeiruimte heb. Hermien en ik hebben het hier veel over gehad. Ze heeft me hier erg bij gesteund. Vanaf januari van dit jaar werk ik als jurist huurrecht. Een rechtsgebied waar ik niet voor heb gestudeerd. Die overgang heb ik ook met Hermien besproken, het is fijn dat je een vast aanspreekpunt hebt. Verder is het goede nieuws dat ik vanaf januari in vaste dienst ben. Ik wil mijn uren langzaam opbouwen, want ik wil echt nooit meer terug naar een burn-out. Uiteindelijk ga ik mijn uren uitbouwen naar 32 uur per week. Doordat ik nu werk doe dat ik leuk vindt, ben ik ook in mijn persoonlijke leven meer tot bloei gekomen. Ik heb weer de energie om hobby’s op te pakken. Zo ben ik ondertussen een klein cateringbedrijfje begonnen, speel ik toneel, volg zangles en zing in een koor. De hulp van Omzien heeft me op vele verschillende vlakken verder geholpen.

Daar ben ik dankbaar voor. Ik lijk niet meer op wie ik vroeger was.”