Optimisten zien het leven van de zonnige kant; het glas is altijd half vol. Wie door bijvoorbeeld ziekte langere tijd uit het arbeidsproces is geweest ziet het leven lang niet altijd zo positief in. Dat begrijpen wij, door alle kandidaten die we gesproken hebben én eigen ervaring, maar al te goed. Toch zorgt optimisme voor een belangrijke levenslust, betere prestaties en zelfvertrouwen. Wij helpen jou graag bij deze transitie.
Maak er het beste van
Optimisme wil absoluut niet zeggen dat je altijd vrolijk en positief moet zijn. Wat is het dan wel? Optimisme is het geloof dat jij iets kunt doen, waardoor de situatie beter wordt. Over het maken van de juiste keuzes, het waarderen van kleine dingen en over de persoonlijke invloed die bijdraagt aan het verbeteren van prestaties. Het gaat er dus om dat je het beste probeert te maken van een situatie. Ongeacht of deze situatie positief, neutraal of negatief is.
Realistisch en flexibel optimisme
Ja, je leest het goed. Je kunt optimisme ook aanleren als je je in een negatieve situatie bevindt. Het is immers niet alleen maar leuk en gezellig. Wanneer je optimisme wilt tonen in situaties die zeer verdrietig of ernstig zijn, gaat het erom dat je kijkt naar de mogelijkheden die je hebt in de situatie. Hoe kun je er het beste van maken? Dit maakt optimisme realistisch en flexibel.
Train je optimisme
Natuurlijk is het in de ene situatie makkelijker om optimistisch te zijn dan in de andere. Je kunt bijvoorbeeld optimistisch zijn over het verloop van je carrière, maar een stuk minder over je liefdesleven. Of andersom. Optimisme is altijd gericht op het hier en nu óf op de toekomst. Het mooie aan optimisme is dat je het eenvoudig kunt trainen. Begin aan het eind van elke dag eens met het opschrijven van drie dingen die goed voelden of waar je dankbaar voor was. Dat kan variëren van een compliment, een kop koffie die je van een ander kreeg, de zon die scheen, een uitnodiging voor een gesprek of een leuk gesprek dat je voerde. Het zijn juist de kleine dingen die het verschil maken.
Optimisme op de mentale meetlat
Bij Omzien werken we met kandidaten die langere tijd niet hebben gewerkt. Naast de lichamelijke belastbaarheid vinden zowel potentiële opdrachtgevers als wij de mentale belasting minstens zo belangrijk. Om die reden heeft Omzien in samenspraak met psychologen Janske van Eersel en Inge Hulshof de mentale meetlat ontwikkeld. Een unieke methode om te inventariseren waar mogelijke knelpunten zitten voor duurzame plaatsing en doorstroom. Een van de punten die aan bod komt is optimisme.
Startsituatie – Score optimisme: Laag
Je score op optimisme is beneden gemiddeld. Dit betekent dat jij op dit moment het lastig lijkt te vinden om je eigen aandeel in positieve gebeurtenissen te herkennen en je eigen bijdrage aan negatieve gebeurtenissen uitvergroot.Om dit te verbeteren kun je werken aan het vergroten van optimisme. Bedenk eens wanneer je merkt dat het lastig is om met een positieve blik naar de toekomst te kijken. Of de momenten dat je ervan uitgaat dat alles toch geen zin heeft? Dát is een goed moment om je optimisme te trainen. Hoe kun je het beste maken van de situaties die gaan komen? Wat kun je doen in het meest ideale scenario? Maar ook: wat kun je doen in het meest negatieve scenario?