Uitstelgedrag: wie kent het niet? De meeste mensen hebben van nature de neiging om werkzaamheden die ze niet leuk of lastig vinden uit te stellen. Op zich geen probleem, zolang het maar niet tot vermijding leidt. Want het helemaal niet oppakken is natuurlijk een no-go als het om werk gaat.

Eat that frog

Het hoofddoel van de mentale meetlat is de mindset en psychologische flexibiliteit van kandidaten te vergroten. Experiëntiële vermijding is een belangrijk onderdeel van deze flexibiliteit en wordt te vaak over het hoofd gezien. Het gaat over de poging om het aantal, de duur, en de vorm van negatieve ervaringen zoveel mogelijk te vermijden of te voorkomen. Dit kan gaan over gedachtes, gevoelens, herinneringen en situaties. Pijn of ongemak hoort echter bij het leven, je kunt het niet vermijden. Je kunt er hooguit tijdelijk aan ontsnappen, maar of dat op de lange termijn ook wenselijk is?!

Bewustwording en in kaart brengen

Om goed te kunnen functioneren, is het daarom belangrijk om te weten welke situaties de kandidaat bewust of onbewust ontwijkt. Wanneer we weten welke situaties dit zijn, kunnen we dit ook bespreken en trainen. Heeft de kandidaat het überhaupt door? Wat is de aanleiding? Welk gevoel geeft het de kandidaat? Dit kan behoorlijk confronterend en ingewikkeld zijn. Naast bewustwording, is het ook mogelijk om in kaart te brengen wat de persoonlijke waarden zijn en wat de vermijding jou kost. Wat kun je nu niet doen door jouw vermijdingsgedrag wat je wel graag wilt doen? Zou de kandidaat bijvoorbeeld graag naar een netwerkborrel gaan, maar bang om afgewezen te worden? Of zichzelf in het werk uitdagen, maar bang zijn om fouten te maken?

Vallen en opstaan

Het is daarom belangrijk om bewust te worden van gedrag, waarden en benodigdheden om de eerste stap te zetten. Wij noemen dit de zogenoemde randvoorwaarden om patronen te doorbreken. Daarbij is een flinke dosis zelfcompassie nodig, want dit gaat niet over één nacht ijs. Het is vallen en weer opstaan. Iedere dag opnieuw.

Bij Omzien werken we met kandidaten die langere tijd niet hebben gewerkt. Naast de lichamelijke belastbaarheid vinden zowel potentiële opdrachtgevers als wij de mentale belasting minstens zo belangrijk. Om die reden heeft Omzien in samenspraak met psychologen Janske van Eersel en Inge Hulshof de mentale meetlat ontwikkeld. Een unieke methode om te inventariseren waar mogelijke knelpunten zitten voor duurzame plaatsing en doorstroom. Een van de punten die aan bod komt is experiëntiele vermijding.

Startsituatie Score vermijding: Hoog
Je score op vermijding is boven gemiddeld. Dit betekent dat je sterk geneigd bent bepaalde gedachten, gevoelens en/of situaties uit de weg te gaan. Mogelijk omdat je het te pijnlijk en/of ingewikkeld vindt, of omdat je nog niet de juiste manier hebt gevonden ermee om te gaan.

Bekijk per situatie of vermijding de juiste strategie is. Vaak zien we dat vermijding op de korte termijn effectief is, maar op de lange termijn juist stress veroorzaakt. Onbewust heb je allerlei gedachtes en excuses waarom jouw manier de enige optie is. Er wordt een blik aan ‘ja, maar..’ opengetrokken om te rechtvaardigen waarom het niet anders kan.

Herken je dit? Dan is het goed om hierover in gesprek te gaan. Samen kunnen we kijken bij welke waarde dit aansluit, of er alternatieven mogelijk zijn en welke randvoorwaarden ondersteunend zijn